luni, 16 mai 2011

Cum ne vad americanii...

Cum ne vad americanii ?
Cu fundu-n sus, veti spune; si asta pentru ca sa ne amuzam un pic pe seama zicalei din copilarie: "in America e noapte".

Revenind serios la intrebare, va pot spune ce am aflat de la o persoana intoarsa de curand de pe taramul cel mult dorit - SUA.
In primul rand, in conceptia lor, Romania este o tara cu oameni salbatici, ale caror progenituri nu stiu sa vorbeasca pana dupa varsta de 4-5 ani, traiesc in bordeie si ... mergeau desculti la razboi. Nu sunt prea multi americanii care s-ar incumeta sa ajunga prin aceste locuri bantuite de fantoma lui Dracula, de teama de a nu muri de foame sau de a nu fi jefuiti la drumul mare de vreo banda de talhari.

Suntem comparati cu locuitorii celor mai sarace tari din lume. Potrivit celui care face aceste mentiuni, guvernantii romani sunt toti avizi dupa putere, fara sa ii intereseze in vreun fel soarta poporului. Americanii gasesc ca imprumuturile multiple facute de Romania la FMI ne vor rade de pe fata pamantului ca natie si ca acest lucru oricum n-ar fi o paguba prea mare. Ca dovada ca suntem atat de prost cotati la nivel international, FMI l-a trimis pe cel mai slab angajat al sau, Jeffrey Franks, sa il reprezinte in relatiile cu tara noastra.

Analizand aceste cateva observatii, care de buna seama, timp de ani buni l-au afectat intr-un fel sau altul pe povestitorul nostru in  incercarea de a razbi dincolo de aceste prejudecati, simt o usoara nemultumire si autocompatimire, daca vreti.

Sa fie doar acestea imaginile pe care le ducem cu noi afara?

Unde gresim?

E doar o promovare proasta sau o incercare de intimidare la nivel national?

Ar mai fi o intrebare pe care ma feresc sa o pun: oare chiar asta sa fie adevarul despre tara asta?

5 comentarii:

Anonim spunea...

oooh da ...foarte interesanta acesta descriere . Nu am cum sa stiu ce gandesc americani la nivel de guvern despre Romania , in schimb pot spune ca de fiecare data cand ma prezentam si spuneam ca sunt din Romania auzeam lucruri bune despre "noi" . Poate ca a contat faptul ca inca trebuie sa aplici pentru o viza si trebuie sa ai eligibilitate pentru a o obtine . Tara noastra este de multe ori asociata cu nme grele , gen : Nadia , HagI, Tiriac sau legendele noastre faimoase cu Dracula . Dar despre romani in general am auzit doar lucruri bune in general , gen suntem oameni muncitor, respectosi etc . Acum vine intrebarea de ce la nivel inalt suntem asa prost vazuti , pai e simplu :
- am fost manevrati politic si social (cinemai crede ca rev din '89 a fost alegerea noastra se insala grav )
- suntem manevrati social si cultural (traditiile noastre trebuie sa dispara ptr a face loc tradititiilor occidentale (pardon normelor europene)
-suntem manevrati economic (hai veniti si lauti imprumuturi cat mai multe , pe care oricum nu le puteti rambursa )
Cred ca lista asta este atat de lunga incat nu am spatiu sa scriu tot ce simt despre ce se intampla si tu stii ca atunci cand iti expui gandurile in scris te cam apuca nervi si o senzatie de incapabilitate in a face o schimbare .
In concluzie consider ca referitor la ce expui tu mai sus cu copii desculti si descrierea unei tari din lumea a treia , nu sunt decat simple supozitii date de oameni carora barfele sau vorbele in vant se inplementeaza . Daca ar fi oamnei cu ratiune ar da un simplu google si ar vedea ca nu lucrurile nu stau asa deloc . Nu suntem ingrati suntem ca si imagine externa "HIPOCRITI" .
As mai adauga faptul ca nici amricani nu sunt natiunea la cere ne putem raporta si aprecia pe deplin "padurea lor de uscaturi" e considerent de mare. Nu ai vrea sa stii cate persoane , cetateni amricani , am intrebat de ce tara lor se numeste America , nu ai vrea sa stii ce raspunsuri imbecile am primit . ex: intrebare adresata de un american :
-pleca acasa maine ... sunt bucuroasa, - ok si te duci in Romania ? - da . - cate ore conduci pana acolo , -???!!!?? adika ??? - cat faci cu masina - .......... !!! ma duc in Romania !!, - ok si cate ore conduci ... raspunsul meu sec a fost 3 ore (in gandul meu se ridicau multe semne de intrebare ).
ex 2 : - sarbatoriti si voi in Romania Thanksgiving day ? , - oooh da sigur, a doua zi dupa ce v-ati impacat voi cu amerindieni ne-am impact si noi cu romindienii nostri . :))))
ASA CA .....PAREREA MEA ramane in continuare ca nu prin comparatie cu americani ne putem definii ca natiune .

Te sarut si sper ca nu te-am plictisit cu comentariul meu lung .

Madalina

Jurnal de Giulesti spunea...

Nu, deloc nu m-ai plictisit. Asteptam o reactie din partea ta, ca una care ai trait acolo catva timp dar... sincer... nu ma asteptam sa fii... anti..
Adica sincera. Ca pana la urma, ce expui tu aici, e parerea ta sincera si pe alocuri chiar realista (;-)). Imi descrisesei la superlativ acea paerioada si ma temeam ca le-ai asimilat tampeniile. Dar ma uimesti (a cata oara?) cu naturaletea si verticalitatea ta.
Stii ce ma intrebam these days? Daca tot suntem cotati asa slab, de ce suntem bagati in fata prin Afganistan si alte campuri de lupta, de ce scutul antiracheta trebuia sa fie amplasat aici... oare pozitia noastra geostrategica sa-i determine sa ne "respecte" cat de cat?!

Anonim spunea...

Ms mult ptr complimente ...:))
pai sa abordam problema strategic .
1. De ce in afganistan suntem bagati prin fatza ?
Raspunsul e simplu , razboiul din Afganistan nu e razboiul nostru , nu ? e al amricanilor care au si ei nevoie de trpadusi (zcuze aliati) care sa le faca jocul , un felb de angajati to do the dirty job , nu zic ca nu au si ei pierderi , ptr ca sunt multi tineri americani acre au murit acolo si inca mor . Intrebarea suprema care trebuie pusa este : De ce si nevoie de armata si de munitie si de lupte (adik razboi) ca sa mentii pacea ?? e aberant :( .
Asa ca atata timp cat un militar plecat acolo castiga ceva mii de euro , vor fi mereu oameni dispusi sa moara ptr 100 de euro sau 200 sau 5000 .
2. scutul antiracheta , pai intrebarea este antiracheta cui ? rasp castigator Rusia . In cazul in care Rep . Moldova nu era atat de aliata cu mama rusie sa fii convinsa ca NATO il instala la Chisinau . Dar nu au cum sa faca lucrul asta asa ca il pun la noi in ograda . buun pana aici e bien .. pai si intrebarea ce ne facem daca se supara tata Putin ?? De-a lungul istoriei romania a fost cam curvistina :)) simplu intoarcem scutum spre vest nosrd sud vedem noi . Deci cred ca ptr noi e bine .... si ptr toata lumea :))) mai bine instalat la noi decat sa il instaleze la ucrainini , unguri , bulgari etc .....

parerea mea

Madalina

Jurnal de Giulesti spunea...

Madalina, am ras foarte tare, ne-am distrat... dar nu ne prea face onoare instabilitatea evocata de paginile istoriei, de care vorbesti la finalul comentariului tau. In ceea ce-l priveste pe tata Putin, ramane pana acum figura cea mai statornica si inteleapta de pe tabla noastra de sah. Nu auzi de la ei ca au poze cu teroristul x dar parca nu le-ar arata, nu lasa impresia ca se scalda in mai multe luntrii... jos palaria!
Parerea mea
Apoi trag linie si adun, din ce avem panaa cum:
- per individ sau grupuri mici - romanii = capacitati si muncitori credinciosi
- per total - romanii = impotenti la nivel inalt dar sa nu negitam, stam mai bine decat americanii in discutie.
Citeam undeva ca noua ne sta in obicei sa vorbi, sa vorbim, sa facem teorie prin comparatie cu altii dar... atat. Om fi noi mai buni ca ei, dar ne lipseste practica. Asta cam asa e.
Rezulta ca ar fi bine sa vorbim mai putin si sa facem mai mult. Ok. Punctat

Anonim spunea...

Tocmai perfect zici .. deci daca amandoua suntem de acord cu cutul antiracheta este un lucru bun deci maine o sa sun sa le spun ca s-a aprobat, il instalam :))

Bloguri, Bloggeri si Cititori