joi, 2 iunie 2011

Ambulanta suna intotdeauna de 3 ori

Ambulanta vine intotdeauna de 3 ori....fara macar sa rezolve un singur caz.
De dimineata pana seara s-au perindat ieri medicii de la ambulanta, la adresa unei batrane din Crangasi, imobilizata in urma unei cazaturi. Fiind singura pe lume, fara urmasi sau alte persoane care sa o ingrijeasca, batrana a apelat la o tanara din scara blocului, rugand-o sa faca solicitare la 112 pentru o ambulanta, apoi sa o insoteasca la spital.

Iata ce relateaza tanara:
"Pe la 10.30 dimineata am sunat pentru prima oara la 112, solicitand ajutor pentru dna. Petruta, 83 de ani, care a cazut in casa si nu se mai poate misca din cauza durerilor. Am asteptat pana la ora 14,30 - cand un medic irakian a intrat in garsoniera batranei, vorbind tare si luand-o pe aceasta in ras. I-a spus in gluma: "ce ai patit, mamaie? te-a trantit amantul si ai cazut?" Irakianul nici nu a atins-o macar pe batrana, dar i-a si dat diagnosticul. A conchis ca nu are probleme osoase, sa nu se mai planga atata, ci ca i-ar fi intepenit un muschi.... asa ca ar trebui dusa la spital pentru investigatii. Exista insa o problema, aceea ca nu poate fi transportata cu masina de mici dimensiuni cu care venise, drept pentru care i-a scris un bilet de trimitere, promitand ca va trimite o ambulanta mare, cu carucior, sa o duca la Spitalul Universitar".
Babuta e cardiaca si s-a panicat ca nu va avea cine sa o ajute in acest demers;  a rugat-o pe tanara sa nu o lase singura, sa continue sa astepte impreuna a doua ambulanta. Dupa alte si alte telefoane, in jurul ori 17,30 a sosit un sofer care de asemenea a ridicat o problema; desi venise cu caruciorul pentru a o transporta, acesta s-a plans ca nu poate sa o ia in brate pana la un etaj mai jos, unde se afla liftul. Asa ca a abandonat-o si acesta, promitand ca va trimite un medic sa o consulte, sa ii faca un calmant; poate - poate se pune pe picioare si nu va mai fi cazul sa o duca la spital. A tinut sa faca insa referiri la adresa medicilor si sistemului medical din care reiesea ca nimeni nu isi da interesul, ca spitalele gem de cazuri care asteapta pe holuri fara sa ii preia cineva. Spitalul Universitar, de exemplu, preia mai nou si cazuri din judetul Ilfov... lumea sta puhoi pe hol si nu crede ca ar fi cazul sa se intample si cu dna Petruta la fel.
Cele doua femei nu au avut niciun cuvant de spus. Soferul s-a facut nevazut pentru ca dupa doua ore sa apara o doctorita, slava Domnului, ultima!
Aceasta a pus capac rabdarii si dorintei batranei de a se mai da pe mana doctorilor.
A facut galagie mare, acuzand-o pe aceasta ca cheama ambulanta de nu-stiu-cate ori pe zi, ca refuza internarea si ca pune medicii pe drumuri. Nu a stat de vorba nici 5 minute, a facut scandal ca la usa cortului, nu s-a atins in niciun fel de batrana (care de suparare si nervi - nu se mai poate ridica nici pentru a merge la toaleta). A plecat. Asa cum au facut toti cei dinaintea ei.
Se mai cade sa tragem vreo concluzie, mai renteaza sa supravietuiesti unui asemenea sistem? Sa asteptam sa se propuna vreo lege desteapta legata de eutanasia celor peste 80 de ani, ca tot e la moda eutanasia ????....
Doamna Petruta nu are pe nimeni pe lume, tanara care ne-a relatat cazul are un copil de 5 ani si nu poate sa stea 24h/24h langa dansa, acum cand are mare nevoie de ajutor.
Cine? Cum? Cand? Sunt niste intrebari la care nu se va gasi vreodata raspuns. Poate dupa ce s-o stinge din viata.... se vor gasi cateva rude indepartate gata sa roiasca pe singura avere ce i-a ramas: o garsoniera saraca, la etajul 10... strada Sperantei...pierdute.

Informatii noi. vineri, 3 iunie 20011
In cele de mai jos va prezentam informatii noi despre caz. Tanara vecina a batranei imobilizate, mama a unui copil de 5 ani, continua sa ii acorde acesteia toate ingrijirile necesare. Vazand bunavointa neinteresata a fetei, batrana a adus in discutie existenta unei familii care s-a obligat sa o intretina, sa-i plateasca hrana, medicamente si utilitati, in schimbul locuintei. Cu toate acestea, familia respectiva nu se tine de promisiune, a intarziat foarte mult plata celor de mai sus si refuza sa ii acorde ingrijirea de care are nevoie in aceasta perioada. Nu au omis insa sa ii sustraga batranei  actul de nastere si contractul casei in original.
Afland ca am preluat cazul, batrana roaga Jurnal de Giulesti sa trimita un memoriu catre Directia Generala de Asistenta Sociala pentru a se deplasa la domiciliul dansei si a face lumina situatiei disperate in care se afla. Dna. Petruta a mai declarat ca se teme pentru sanatatea si viata ei, convinsa fiind ca raufacatorii nu se vor lasa pana nu o vor trimite in lumea celor drepti.

Niciun comentariu:

Bloguri, Bloggeri si Cititori